“Hier leer je iemand kennen zoals-ie is, in plaats van zijn etiketje”

“Ik ben stagiaire en weekendkracht bij de Theeschenkerij van de Hoeve. De stage voor mijn opleiding aan de HAN in Nijmegen duurt een heel schooljaar, van september tot juli. Elke maandag loop ik stage en in het weekend draai ik horecadiensten.

Hoewel ik in Arnhem woon kende ik Hoeve Klein Mariëndaal nog niet. Een studievriendin tipte me op deze stage. Het is mijn allereerste stage in de zorg, dus ik wist nog niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik vond het meteen een super leuke sfeer. Iedereen is heel erg open en gezellig. Inmiddels heb ik echt een band opgebouwd met de deelnemers en weet ik beter hoe ik op ze kan inspelen.”

Etiketje

“Ik vind het juist als eerstejaars stagiaire zo’n fijne plek omdat hier veel verschillende doelgroepen werken: mensen met autisme, dementie, een depressie. Je leert iemand echt kennen zoals hij is, in plaats van het etiketje dat hij heeft. Ik begeleid de deelnemers in de keuken en spring in waar hulp nodig is. Zo hebben sommige deelnemers moeite om de juiste hoeveelheden ingrediënten af te wegen. Het is belangrijk om ze complimentjes te geven en ze zelfvertrouwen te geven.”

Lol maken

“Als weekendkracht bij de Theeschenkerij ben ik horecamedewerker, dan zijn er geen deelnemers in de Hoeve. Op mooie dagen zit het terras bomvol en ren je je rot.

Ik vind de afwisseling heel leuk, omdat ik in het weekend weer met heel andere mensen werk dan tijdens de stagedagen. Ik vind het leuk dat er zoveel lol wordt gemaakt. We hebben het heel gezellig met z’n allen, er wordt veel gelachen, we zingen mee als er muziek opstaat. Er hangt een hele luchtige sfeer. Wat mij betreft is het een heel geslaagde stage. En het weekendwerk blijf ik graag nog een hele tijd doen.”

Suze Pennings (20), stagiaire Social Work HAN Nijmegen